KURUMSAL
SON DUYURULAR
Sağlık-Sen “Sağlık Bakanlığı Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu” Kurdu
18 Temmuz 2024Sağlık-Sen Sağlık Bakanlığı Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu Yayında
18 Temmuz 2024Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı’nın Acil Servislerde Kayıt İşlemlerinde Görev Yapan Personelin Mali Haklarında Kayba Neden Olan Yazısını Yargıya Taşıdı
13 Haziran 2024Mahkeme Aile Bakanlığı’nda Çalışan Kadın Memura Yarı Zamanlı Çalışma Hakkı Verdi
13 Haziran 2024Sağlık-Sen 29 Yaşında
13 Haziran 2024Karantina kapsamında raporlu olan sağlık çalışanlarının raporlarının 40 günlük rapor süresinden düşürülmesine ve döner sermaye ödemelerinde kesinti yapılmasına itiraz eden Sağlık-Sen, çözüm için YÖK’e başvuruda bulundu.
Genel Başkan Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural'ın imzasıyla Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) yapılan yazılı başvuruda, koronavirüse yakalanan ve karantina kapsamında raporlu olan sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemeleri hakkında üniversite hastanelerinde sorunlar yaşandığına dikkat çekildi.
Yazıda, üniversite hastanelerinde koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının raporlu oldukları sürelerde döner sermaye ödemelerinde kesinti yapılıp yapılmayacağı konusunda görev yaptıkları üniversitelerin yönetim kurullarının aldıkları karara göre işlem yapıldığı ifade edildi.
Yönetmelikte yaşanan boşluktan dolayı üniversite hastaneleri arasında uygulama birliğinin sağlanamadığına dikkat çekilen başvuru yazısında, “Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, ‘Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’ te, COVID-19 salgınına yakalanan sağlık çalışanları hakkında bir hüküm bulunmamaktadır. Bu sebeple, üniversite hastaneleri arasında uygulama birliği sağlanamamıştır. Yönetim kurulu kararı bulunmayan üniversitelerde, COVID-19 virüsüne yakalanan sağlık çalışanları, raporlu oldukları süreler için döner sermayelerinde kesinti yapılmakta ve mağdur olmaktadır” denildi.
“Sağlık Çalışanları, Görevleri Gereği Her Zaman COVID-19 Tehlikesiyle Karşı Karşıyadır”
Koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının raporlarının 40 günlük rapor süresinden düşürüldüğüne ve bu uygulamanın yanlış olduğuna vurgu yapılan başvuru yazısında, şu ifadelere yer verildi:
“657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 105.maddesine istinaden hazırlanan, ‘Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları İle Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 6.maddesinin 6.fıkrasında, memurlara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamının, kırk günü geçemeyeceği belirtilmiştir. COVID-19 virüsüne yakalanan sağlık çalışanlarının tek hekim tarafından verilen raporları, Yönetmelikte belirtilen kırk günlük süreden düşürülmektedir. COVID-19 salgınının etkilerine bakıldığında, virüsün diğer hastalık durumlarından farklı olduğu ortadadır. Sağlık çalışanları, görevleri gereği her zaman COVID-19 tehlikesiyle karşı karşıyadır. İyileşen bir sağlık çalışanı, aynı yıl içerisinde tekrar salgına yakalanabilmektedir. Bu sebeple, tek bir yılda verilecek kırk günlük rapor süresi içerisinde diğer hastalıklardan da mustarip olan sağlık çalışanları, rapor süresinin düşürülmesinden mağdur olmaktadır.”
Hem rapor sürelerinin düşürülmesi hem de döner sermaye ödemelerinde kesinti yapılmasından dolayı üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının mağdur edildiği dile getirilen yazıda, YÖK’ün üniversite yönetimlerini bilgilendirmesi istendi.